Blog
15.03.2021.

Dekarbonizacija motora!

Primetili ste gubitak performansi i nepravilan rad motora? Pojavio se gust i crn dim na auspuhu i povećala se potrošnja?

Naslage ugljenika vremenom sve više utiču na pravilan rad motora i dovode do nepotpunog sagorevanja. Emisija štetnih izduvnih gasova se povećava, a performanse slabe. Javljaju se vibracije i trzaji prilikom dodavanja gasa i grublji rad motora. Kompresija slabi i povećava se potrošnja. Naslage ugljenika stvaraju se i u periferijama poput EGR ventila, turbine, katalizatora, DPF-a.

Šta je dekarbonizacija motora?

Dekarbonizacija je proces uklanjanja čađi koji se postiže ubrizgavanjem određene količine gasa u usis vazduha motora koji radi u zadanom režimu.

Ova tehnologija je primjenjiva na svim SUS motorima, vozilima drumskog saobraćaja, brodovima, poljoprivrednim i radnim mašinama.

Ovim procesom dolazi do razgradnje naslaga u kompresionom prostoru i izduvnom sistemu. Posredstvom visoke temperature vodonik iz gasa vezuje se za naslage ugljenika. Tako povezani delom sagore u kompresovanom prostoru, a preostali deo se izbacuje kroz izduvni sistem vozila.

Efekti H2E uređaja su olakšana izmena radne materije i potpunije sagorevanja goriva u samom kompresionom prostoru. Zahvaljujući tome dobijamo dugotrajniji motor, smanjenje troskova odrzavanja i manju emisiju štetnih izduvnih gasova do čak 75%, dok je potrošnja goriva manja i do 15%. H2E tretman smanjuje naslageugljenika i tako obnavlja snagu motora i smanjuje trenje.

Najjednostavniji način čišćenja motora Vašeg vozila!

* Usluga dekarbonizacije motora dostupna je u Baki servisu u ulici Lepenički bulevar bb, Kragujevac. 

**Tekst je informativnog karaktera. Za sva dodatna pitanja, nedoumice, sugestije ili preporuke obratite se našem stručnom timu.