Usluge
25.12.2017.

DIJAGNOSTIKA

Šta je i kako funkcioniše dijagnostika?

Autodijagnostika - OBD dijagnostika vozila

Savremeni automobili visoke i srednje klase u sebi imaju i do 30 kompjutera koji Vašu vožnju čine ugodnijom i bezbednijom. Zadatak kompjutera je da se brine o svim parametrima vozila koji olakšavaju vožnju, ali i brinu o sigurnosti putnika.

Svaki kompjuter analizira podatke iz vozila bilo da se ono kreće, ili miruje i na osnovu toga podešava rad motora, antiblokirajući sistem i sl.

Drugi zadatak kompjutera je da pamti sve neispravnosti na vozilu i da Vas blagovremeno obavesti o kvaru.

Današnja vozila postaju sve pametnija i sama sebe proveravaju i na prvi znak neke neispravnosti ona Vas obaveštavaju da im je došlo vreme za servis.

Danas je teško zamisliti bilo kakvu popravku na automobilu bez adekvatne opreme koja može da komunicira sa vozilom.

Kada je potrebna autodijagnostika?

Automobil Vas sam obaveštava da je došlo do nekog kvara u vozilu pomoću MIL lampice.

Ovo je univerzalan deo na svim vozila, u pitanju je jedna lampica koja se obično nalazi na instrument tabli i koja Vas obaveštava da je došlo vreme za servis vozila.

Ona se pali ako nastane problem kontrole motora, antiblokirajućeg sistema, vazdušnog jastuka i sl. U zavisnosti od problema lampica može da neprekidno svetli, ili da trepće.Za ovu lampicu je karakteristika da se gasi isključivo posle otklanjanja kvara na vozilu.

Ova lampica je kao stvorena za Vaš automobil, jer se ona praktično brine o stanju Vašeg automobila i prilikom njenog paljenja ne treba je ignorisati, jer Vas ona obaveštava da sa Vašim automobilom nešto nije u redu.

Prilikom njenog paljenja Vi ne možete pretpostaviti o kakvom se kvaru radi, automobil se mora dovesti u servis kako bi se automobil proverio pomoću dijagnostičke opreme.

Dijagnostička oprema komunicira sa vozilom i tada automobil saopštava koji je kvar nastao.

Šta autodijagnostika rešava i da li je sigurna?

Pomoću autodijagnostike se praktično može rešiti svaki problem koji je nastao na Vašem automobilu, obzirom da kompjuter u vozilu neprekidno reguliše i podešava karakteristike i performanse Vašeg vozila.

Dijagnostička oprema omogućava najsigurniju proveru i podešavanje Vašeg automobila, često se hauba automobila ni ne otvori, a dijagnostički uređaj saopšti koji je kvar nastao.

Dijagnostičkim uređajem moguće je pristupiti i dodatno podesiti pojedine sklopove na vozilu.

Današnje servisiranje i održavanje vozila je neostvarljivo bez adekvatne opreme.

Slični članci

06.
Sep.
2022.
Usluge
Šta treba da znate o vulkanizerskim uslugama?  
16.
Dec.
2019.
Usluge
Dobro dosli u naš servis! Sta radimo? Kako do nas? Do kada radimo?
12.
Dec.
2019.
Usluge
Od kvaliteta motornog ulja korišćenog u Vašem vozilu zavisi i  stanje motora. U vreme rapidnog razvitka automobilske industrije  moto...