Usluge
25.12.2017.

ZAMENA RASHLADNE TEČNOSTI I ANTIFRIZA

Brojne su prednosti upotrebe antifriza u odnosu na upotrebu vode u rashladnom sistemu:

  • Niža tačka smrzavanja: Tokom zime, voda koja hladi blok motora može se zalediti. Obzirom da voda zauzima veću zapreminu u zaleđenom stanju nego u tečnom, kada led počne da se širi može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora. Uloga antifriza je da spusti tačku smrzavanja mešavine na nivo na kome je bezbedno da do takve situacije ne dođe. 

  • Viša tačka ključanja: Tokom leta, tečnost u rashladnom sistemu je često na temperaturama bliskim temperaturi ključanja vode (90-100°C). Ako bi se u sistemu našla čista voda, ona bi brzo isparila i sistem bi ostao bez tečnosti neophodne za hlađenje motora. Ovakva situacija, naravno, može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora. Uloga antifriza je da poveća tačku ključanja tečnosti u rashladnom sistemu vozila i da na taj način je spreči da pređe u gasovito stanje i ispari. Sa odgovarajućim antifrizom, moguće je postići veoma širok opseg temperatura u kojima mešavina ostaje u tečnom stanju – od -34°C do +107°C.

  • Bolja zaštita od korozije: Antifriz ima i antikorozivna svojstva. Na taj način, čuva metalne delove motora, hladnjaka i ostalih komponenti sistema za hlađenje.

  • Ostalo: sprečava penušanje, sprečava taloženje, ima podmazujuća svojstva, ne nagriza creva, sprečava stvaranje kamenca …

Koristite antifriz prema specifikacijama proizvođača vozila. Antifrizi različitih formulacija se ne smeju mešati međusobno. Najčešće se razređuju destilovanom vodom u pravilnom odnosu ukoliko već nisu razređeni. Kao što nije preporučljivo koristiti čistu vodu, tako nije preporučljivo koristiti ni čist antifriz. Najbolji rezultati se postižu mešavinom optimalnih količina vode i antifriza. Najbolje je koristiti destilovanu vodu, jer se na taj način izbegava stvaranje kamenca.

Prilikom promene antifriza potrebno je proveriti ceo sistem za hlađenje. Creva koja su krta, porozna i ispucala treba zameniti pre zamene antifriza. Takođe treba proveriti i sve spojeve da li postoji curenje, kao i hladnjak.

Pre kupovine antifriza informišite se o vrsti antifriza koja ide u Vaše vozilo!

Slični članci

06.
Sep.
2022.
Usluge
Šta treba da znate o vulkanizerskim uslugama?  
16.
Dec.
2019.
Usluge
Dobro dosli u naš servis! Sta radimo? Kako do nas? Do kada radimo?
12.
Dec.
2019.
Usluge
Od kvaliteta motornog ulja korišćenog u Vašem vozilu zavisi i  stanje motora. U vreme rapidnog razvitka automobilske industrije  moto...