Usluge
06.09.2022.

VULKANIZERSKE USLUGE

MONTAŽA/DEMONTAŽA I BALANSIRANJE 

Montaža gume je proces stavljanja gume na felnu, dok je demontaža obrnuti proces i odnosi se na skidanje gume sa felne.

Balansiranje predstavlja proces kojim se uravnotežuju mase točkova na različitim stranama iste osovine dodavanjem olovnih tegova na felnu. Na točak, kao i na svako drugo telo, prilikom obrtanja oko neke ose deluje centrifugalna sila. Ukoliko nije uravnoteženo javlja se debalans koji se manifestuje podrhtavanjem volana, već pri brzinama većim od 70 km/h, ili podrhtavanjem celog vozila.


POPRAVKA GUMA

Popravka guma je uslovljena stepenom oštećenja. Ukoliko se pregledom utvrdi da su oštećenja veća preporučuje se kupovina novih guma, ukoliko se utvrdi da su manja u praksi se najčešće radi popravka pomoću čepova ili fleka.


PUMPANJE GUMA AZOTOM

Auto gume su porozne i vremenom gube pritisak. Gume napumpane komprimovanim vazduhom izgube 0.1 bar,  ili više za manje od mesec dana. Molekuli azota su veći od molekula kiseonika pa zato sporije ističu iz gume. Zato gume napumpane azotom izgube 0.1 bar za skoro pola godine, zbog čega se propisani pritisak u gumama održava znatno duže.

Prednosti pumpanja guma azotom:

- optimalna kontaktna površina gume s putem

- Manji otpor kotrljanja

- Manje i ravnomernije trošenje gazećeg sloja. Loše napumpane gume se brže troše po obodu, a prepumpane po centralnom delu gazećeg sloja.

- Bolja upravljivost, posebno pri skretanju na mokrim i zaleđenim putevima

- Ekonomičnija potrošnja goriva

- Smanjeno zagrevanje gume u vožnji što dovodi do produženog veka trajanja gazećeg sloja gume i smanjuje rizik od pucanja gume pri većim brzinama

-Smanjen rizik od porasta pritiska- Pritisak u gumama raste kada poraste temperatura. Koliko će pritisak porasti zavisi od brzine i opterećenja vozila.

- Azot sprečava koroziju - do korozije čeličnih felni, ventila i unutrašnje žičane strukture gume dolazi zbog prisustva vode i kiseonika u vazduhu. Korišćenjem azota sprečava se korozija zato što azot slabije oksidira.


ZAMENA VENTILA

Veoma mali i relativno jeftin, ali veoma bitan deo, kada je u pitanju bezbednost i trajnost gume, jeste ventil. Njegova uloga je da održi pritisak u gumi i preko njega je jedino moguće menjati i prilagođavati veličinu pritiska u gumama. Kapica ventila takođe mora biti u dobrom stanju jer predstavlja dodatni čep i sprečava da u ventil uđu prljavština i vlaga.

Ventili se najčešće prave od gume, a pored njih postoje još i čelični ventili koji se montiraju na točak i najčešeće se primenjuju pri montaži UHP guma, tj. guma visokih performansi.

Čak i da tokom njihove upotrebe ne dođe do vidljivih oštećenja, gumeni ventili vremenom stare i propadaju. Zbog toga je neophodno da se prilikom montaže nove gume stari ventil obavezno zameni novim. Takođe se preporučuje da se i u drugim slučajevima kada se guma skida sa felne, zbog toga što može doći do oštećenja starog ventila prilikom demontaže, stari ventil obavezno zameni novim.


GDE SE NALAZIMO?

    » Kragujevac, ulica Kraljevačkog bataljona 129-131. » servis 1

       034/324 001, opcija 1 » maloprodaja@bakidoo.com

       034/324 001, opcija 2, veleprodaja » office@bakidoo.com

    » Kragujevac, ulica Lepenički bulevar bb. » servis 2

       034/619 53 20 » maloprodaja2@bakidoo.com

    » Novi Sad, ulica Bulevar vojvode Stepe 52. » servis 3

       021/ 489 97 30 » maloprodajans@bakidoo.com

    » Auto put Beograd-Niš, Kovačička bb, Lapovo. » distributivni centar

NAŠE RADNO VREME?

» Radnim danima od 8h do 17h. Subotom od 8h do 15h.

Slični članci

16.
Dec.
2019.
Usluge
Dobro dosli u naš servis! Sta radimo? Kako do nas? Do kada radimo?
12.
Dec.
2019.
Usluge
Od kvaliteta motornog ulja korišćenog u Vašem vozilu zavisi i  stanje motora. U vreme rapidnog razvitka automobilske industrije  moto...