Usluge
25.12.2017.

REGLAŽA TRAPA, POPRAVKA DELOVA TRAPA I ZAMENA AMORTIZERA

Centriranje trapa mnogi zanemaruju, zato upozoravamo na simptome koji ukazuju da je vreme za proveru, kako ne bi, zanemarivanjem vozila došli u situaciju da se vozite nebezbedno i da postoji mogućnost izazivanja opasnih posledica po sebe i druge.

Šta je reglaža trapa?

Reglažom trapa obezbeđujemo da točkovi pravilno budu u kontaktu sa podlogom. Ovo direktno utiče na držanje vozila na putu i upravljanje. Čitav proces reglaže traje od 20-30 minuta, a tom prilikom se proverava stanje trapa, odnosno njegovo odstupanje. Pomoću preciznih laserskih kamera uzimaju se mere na vozilu  kako bi se uporedile sa fabričkim, pa ako ima odstupanja jasno je da je potrebno centrirati trap. Cene reglaže trapa zavise od tipa vozila, a kreću se od 1.500,00 RSD - 2.000,00 RSD.

Simptomi i posledice

Optimalni period kada treba proveravati trap je na svakih 15-20.000 pređenih kilometara, ili posle bilo kakve intervencije na samom trapu, odnosno zamene bitnih delova oslanjanja,  poput amortizera, krajeva spona, kugli i tome slično. Zavisno od eksploatacije vozila može se javiti još nekoliko simptoma koji ukazuju da je vreme za proveru trapa. Recimo, ako vozilo pređe preko veće udarne rupe ili ivičnjaka, pa se od siline udara rašteluje trap.Dešava se i da se zbog udara iskrivi i sam upravljač. Usled udara geometrija trapa se može poremetiti, što može biti veliki problem. Većina vozača dolazi na proveru trapa  u podmakloj fazi kada automobil počne da „vuče“ u stranu,  ili kada ustanove da su se gume potrošile po  unutrašnjoj strani gazeće površine. Rešenje je redovna provera trapa (na 15-20.000 km), ali i redovna  kontrola pritiska u pneumaticima ( na svakih 15-20 dana). Tim sprečavamo prekomerno trošenje guma, što utiče na bezbednost, ali i na potrošnju goriva.

Kako se obavlja reglaža?

U našim servisima obavlja se laserska reglaža trapa, koja je u stvari trodimenzionalno centriranje. Proveru vrši 3D kamera  koja snima i beleži raspon, nagib i zatur točka. Ta tri elementa se istovremeno podešavaju.

Korak 1: Provera trapa

Pregled vozila je provera da li u trapu ima „lufta“. Ako ga nema, onda reglaža može da se obavlja, ako postoji, mora da se sanira.

Korak 2: Merne glave

Ove sprave se pričvršćuju na felne i tada se putem posebnih kamera beleže podaci o položaju točkova.

Korak 3: Unošenje podataka

Preuzeti podaci sa vozila se unose u kompjuterski program koji ih upoređuje sa fabrički zadatim parametrima (za  svako vozilo posebno).

Korak 4: Skeniranje

Sledi skeniranje točkova i prvi korak reglaže,  odnosno merenje uglova točkova, a beleži se i pozicija  upravljača. Shodno tome, obavlja se podešavanje.

Korak 5:  Ispravljanje upravljača

Ako se dešava da kada vozite pravo, upravljač stoji okrenut u jednu stranu, obavlja se i postavljanje volana u pravilan položaj.

 

Zamena amortizera

Jedan od najpoznatijih delova vešanja je svakako amortizer čija je uloga usporenje i zaustavljanje njihanja celog vozila tokom vožnje, te služi kao prigušnica oprugama.

Neispravna funkcija amortizera dopustiće prekomerno osciliranje celog vešanja sa jako izraženim amplitudama. Usporenje i umanjenje amplituda potrebno je da bi se održala udobnost vožnje i povećala sigurnost. Dodatna opasnost istrošenih amortizera je produžen put kočenja i ranija pojava vodenog klina, ili tzv.  ‘aquaplaning’. Uočite li ulje na telu amortizera, to je i bez stručnog pregleda siguran znak da je potrebno zameniti amortizere.

Preporuka je na svakih 20.000 km ili jednom godišnje proveriti stanje elemenata vešanja.

Slični članci

06.
Sep.
2022.
Usluge
Šta treba da znate o vulkanizerskim uslugama?  
16.
Dec.
2019.
Usluge
Dobro dosli u naš servis! Sta radimo? Kako do nas? Do kada radimo?
12.
Dec.
2019.
Usluge
Od kvaliteta motornog ulja korišćenog u Vašem vozilu zavisi i  stanje motora. U vreme rapidnog razvitka automobilske industrije  moto...