Usluge
12.12.2019.

Akumulatori

Akumulator je srce automobila. On napaja sve električne sisteme - i kada otkaže, ni jedan od tih sistema neće raditi.

Akumulator čuva električnu energiju za buduću upotrebu. U njemu se stvara napon putem hemijske reakcije do koje dolazi kada se dve materije suprotnih vrednosti, kao što su pozitivna i negativna ploča, urone u elektrolit, tj. rastvor sumporne kiseline u vodi. U uobičajenom olovnom akumulatoru, napon ćelija iznosi približno 2 V, što znači ukupno 12 V. Električna struja prolazi kroz akumulator kada je zatvoreno strujno kolo između pozitivnog i negativnog pola. Do toga dolazi kada se neki uređaj kojem je potrebna električna energija, kao što je radio, priključi na akumulator.

Većina ljudi ne shvata da olovni akumulator radi po principu neprestanog punjenja i pražnjenja. Kada je akumulator priključen na uređaj kojem treba električna energija, poput motora u vozilu, on predaje struju. Tada akumulator započinje proces pražnjenja. U obrnutom procesu, akumulator se puni kada se struja vraća u njega i na taj način ponovno stvara razliku u hemijskom sastavu ploča. To se događa pri vožnji bez korišćenja dodatne opreme, kada alternator vraća struju u akumulator.

Prazan akumulator možete ponovno napuniti tako da mu vratite struju. Kada je pun, ponovno se stvara razlika u hemijskom sastavu ploča i akumulator je spreman za predaju energije.


U Baki servisnim centrima možete besplatno proveriti stanje svog akumulatora. Profesionalni aparat meri stepen napunjenosti akumulatora i pokaznu snagu akumulatora.

Ukoliko stanje akumulatora nije zadovoljavajuće, stručno osoblje pomoći će Vam u odabiru novog akumulatora.Prilikom kupovine akumulatora u našim prodajnim poslovnicama njihova ugradja u automobil je besplatna.

Šta sa starim, istrošenim akumulatorom? Mi ćemo izvršiti otkup Vašeg akumalatora.  

» U našim servisima možete izvršiti kupovinu i zamenu sledećih akumulatora:

                           » VARTA,     

                           » MAGNUM.

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Sep.
2022.
Usluge
Šta treba da znate o vulkanizerskim uslugama?  
16.
Dec.
2019.
Usluge
Dobro dosli u naš servis! Sta radimo? Kako do nas? Do kada radimo?
12.
Dec.
2019.
Usluge
Od kvaliteta motornog ulja korišćenog u Vašem vozilu zavisi i  stanje motora. U vreme rapidnog razvitka automobilske industrije  moto...