Usluge
15.11.2017.

Maziva i ulja

IZBOR MOTORNOG ULJA: SINTETIČKO ILI MINERALNO?

Pri odabiru motornog ulja, morate pre svega znati koji tip ulja vam je potreban. Mineralna ulja se dobijaju procesom prerade nafte; sintetička ulja dobijaju se umešavanjem nekoliko sintetičkih komponenti. Polusintetička ulja predstavljaju mešavine mineralnih i sintetičkih ulja. Upravo priroda proizvoda određuje njegovu viskoznost (često se o tome govori kao o gradaciji).

Viskoznost je pokazatelj koji karakteriše ulje koje pruža otpor kretanju njegovih slojeva u toplim i hladnim uslovima. Motori mogu dostići i temperature do 400°C, tako da ovo predstavlja ključni kriterijum pri odabiru odgovarajućeg proizvoda. Ambalaža motornog ulja nosi ovakvu oznaku: 00w00. Broj na levoj strani pokazuje viskoznost ulja na niskoj temperaturi. Što je broj niži, to je proizvod efikasniji na niskim temperaturama. Broj na desnoj strani označava performanse ulja u toplim uslovima. Što je broj viši, to je ulje efikasnije u uslovima visokih temperatura.

»Mineralna ulja

Dobijena preradom nafte, obično se koriste u “konvencionalnim” motorima, na starijim modelima ili u motorima bez turbopunjača. Gušća su od sintetičkih ili polusintetičkih ulja i preporučuju se za vožnju u uslovima umerene klime (nisu kompatibilna sa uslovima visokih temperatura). Njihova oksidaciona stabilnost je niža nego kod drugih tipova motornih ulja te iziskuju češće promene nego sintetička ulja. Glavna prednost ovog ulja je niža cena.

»Polusintetička ulja

Mešavina mineralnog i sintetičkog ulja. Dodavanjem sintetičkog ulja mineralnom ulju, poboljšavaju se njegove performanse i zaštita. Polusintetička ulja stoga pružaju dobar odnos kvaliteta i cene. Korišćenje ovih ulja nema uticaja na učestalost promene ulja.

»Sintetička ulja

Hemijski modifikovana radi poboljšanja njihovih performansi, sintetička ulja u sebi sadrže manje nečistoća nego mineralna ulja i zbog toga su kvalitetnija. Namenjena su motorima visokih performansi, zbog čega su pogodnija za modernija vozila i trkačke automobile. Sintetička ulja olakšavaju pokretanje hladnih motora dok istovremeno dobro podnose visoke radne temperature istih. Takođe, doprinose optimizaciji održavanja motora. Intervali između promene ulja su duži, kako za dizel, tako i za benzinske motore.


U našim servisima možete izvršiti kupovinu i zamenu ulja sledećih proizvođača:

    »MOBIL

    »ELF

    »CASTROL

    »TOTAL

    »SELENIA

   »GM, SCHELL, OPTIMA

Ostavi komentar

Slični članci

27.
Nov.
2019.
Usluge
Savremeni motori su manji i efikasniji, ali to nije postignuto nauštrb performansi. Naprednija konstrukcija motora predstavlja pravi izazov za ulje. U...
27.
Nov.
2019.
Usluge
09.
Jan.
2018.
Usluge
Gde čuvate svoje gume? Uštedite vreme i prostor pri čuvanju sezonskih guma.