Usluge
10.12.2019.

Maziva i ulja

IZBOR MOTORNOG ULJA: SINTETIČKO ILI MINERALNO?

Pri odabiru motornog ulja, morate pre svega znati koji tip ulja vam je potreban. Mineralna ulja se dobijaju procesom prerade nafte; sintetička ulja dobijaju se umešavanjem nekoliko sintetičkih komponenti. Polusintetička ulja predstavljaju mešavine mineralnih i sintetičkih ulja. Upravo priroda proizvoda određuje njegovu viskoznost (često se o tome govori kao o gradaciji).

Viskoznost je pokazatelj koji karakteriše ulje koje pruža otpor kretanju njegovih slojeva u toplim i hladnim uslovima. Motori mogu dostići i temperature do 400°C, tako da ovo predstavlja ključni kriterijum pri odabiru odgovarajućeg proizvoda. Ambalaža motornog ulja nosi ovakvu oznaku: 00w00. Broj na levoj strani pokazuje viskoznost ulja na niskoj temperaturi. Što je broj niži, to je proizvod efikasniji na niskim temperaturama. Broj na desnoj strani označava performanse ulja u toplim uslovima. Što je broj viši, to je ulje efikasnije u uslovima visokih temperatura.

»Mineralna ulja

Dobijena preradom nafte, obično se koriste u “konvencionalnim” motorima, na starijim modelima ili u motorima bez turbopunjača. Gušća su od sintetičkih ili polusintetičkih ulja i preporučuju se za vožnju u uslovima umerene klime (nisu kompatibilna sa uslovima visokih temperatura). Njihova oksidaciona stabilnost je niža nego kod drugih tipova motornih ulja te iziskuju češće promene nego sintetička ulja. Glavna prednost ovog ulja je niža cena.

»Polusintetička ulja

Mešavina mineralnog i sintetičkog ulja. Dodavanjem sintetičkog ulja mineralnom ulju, poboljšavaju se njegove performanse i zaštita. Polusintetička ulja stoga pružaju dobar odnos kvaliteta i cene. Korišćenje ovih ulja nema uticaja na učestalost promene ulja.

»Sintetička ulja

Hemijski modifikovana radi poboljšanja njihovih performansi, sintetička ulja u sebi sadrže manje nečistoća nego mineralna ulja i zbog toga su kvalitetnija. Namenjena su motorima visokih performansi, zbog čega su pogodnija za modernija vozila i trkačke automobile. Sintetička ulja olakšavaju pokretanje hladnih motora dok istovremeno dobro podnose visoke radne temperature istih. Takođe, doprinose optimizaciji održavanja motora. Intervali između promene ulja su duži, kako za dizel, tako i za benzinske motore.


U našim servisima možete izvršiti kupovinu i zamenu ulja sledećih proizvođača:

    » MOBIL

    » ELF

    » CASTROL

    » TOTAL

    » SELENIA

    » OPTIMAGM, SCHELL

» U auto centru Baki možete izvršiti proveru i zamenu motornog ulja. Možete nas naći na lokacijama: Kragujevac, Kraljevačkog bataljona 129-131 i Lepenički bulevar bb. Novi Sad, Bulevar vojvode Stepe 52.

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Sep.
2022.
Usluge
Šta treba da znate o vulkanizerskim uslugama?  
16.
Dec.
2019.
Usluge
Dobro dosli u naš servis! Sta radimo? Kako do nas? Do kada radimo?
12.
Dec.
2019.
Usluge
Od kvaliteta motornog ulja korišćenog u Vašem vozilu zavisi i  stanje motora. U vreme rapidnog razvitka automobilske industrije  moto...