Blog
24.05.2021.

Leti sa letnjim pneumaticima

Goodyear

Ovog proleća je mnogim vozačima plan zamene zimskih pneumatika za letnje poremetilo vanredno stanje, koje je sezonu zamene pomerilo u prolećno vreme. Zato se neki vozači verovatno pitaju da li bi ovog proleća uopšte preobuvali svoje vozilo u letnje pneumatike. Goodyearovi stručnjaci odgovaraju da je to jedina odgovarajuća odluka ako žele da imaju pouzdanu, sigurnu i štedljivu vožnju kad dođu topliji meseci.


Majske dnevne temperature se već približavaju onim u letnjim mesecima, asfalt je tokom dana već dobro zagrejan, zato sa montažom letnjih pneumatika više ne treba dugo da se odlaže, savetuje Goodyear. Uprkos tome što je vanredno stanje mnoge vozače prisililo da sa zamenom pneumatika još malo sačekaju, pa makar to bilo do meseca  juna, vozilo ne treba da bude u zimskoj obući celo proleće.

»Letnji pneumatici pri vožnji u toplijim mesecima donose očigledne prednosti u poređenju sa zimskim pneumaticima, jer su specijalno razvijeni da leti obezbede optimalne performanse. Na višim temperaturama, naime, obezbeđuju bolju vodljivost i prianjanje, i manju potrošnju goriva.« naglašava Simon Brezavšček, vođa tehničke podrške Goodyearovim kupcima u Sloveniji.

Letnji pneumatici se razlikuju od zimskih kako po spoljašnjoj strukturi tako i po hemijskom sastavu smeše gume. Gazeći sloj zimskih pneumatika odlikuju dodatne lamele koje obezbeđuju bolje prianjanje u snegu i ledu, a letnji pneumatici imaju veće i čvršće blokove gazećeg sloja koji se u krivinama i pri kočenju manje savijaju. Opisana osnova letnjih pneumatika obezbeđuje bolje prianjanje i vodljivost na višim temperaturama i kraći put zaustavljanja. Razlika u dužini puta zaustavljanja između zimskog i letnjeg pneumatika, na temperaturama iznad 15 stepeni Celzijusa, može da bude čak do sedam metara u korist letnjeg pneumatika! To predstavlja skoro petinu puta koji pređe savremeni automobil od postignute brzine 100 kilometara na sat do zaustavljanja.

Pored sigurnosti, ima smisla uzeti u obzir i aspekt troškova. Ubeđenje da ćemo vožnjom na kompletu zimskih pneumatika tokom cele godine uštedeti novac je pogrešno, zato što će njihov vek trajanja biti osetno kraći. Kao što objašnjava Brezavšček, ključnu ulogu pri tome igra sastav gumene smeše:

»Zimski pneumatici su, zbog većeg procenta silike u smeši gume, osetno mekši i zbog toga se bolje pokazuju na temperaturama do sedam stepeni Celzijusa. Vožnja po ugrejanom asfaltu izaziva njihovo pregrevanje, zbog toga postaju čvršći i gube svoje karakteristike, a istovremeno se, u poređenju sa letnjim pneumaticima, na većim temperaturama osetno brže habaju, a takođe nisu ekonomični ni sa aspekta potrošnje goriva.«

Pri zameni pneumatika Goodyearovi stručnjaci dodatno savetuju vozače koji se ove sezone neće odlučiti za kupovinu novog kompleta, da obrate pažnju na besprekorno stanje svojih pneumatika i dovoljnu dubinu profila. Dubina kanala mora da bude dovoljna jer to ima odlučujući uticaj na vozne karakteristike, a prvenstveno na sprečavanje akvaplaninga. Zakonom propisana minimalna dubina u većini evropskih država je 1,6 milimetara, a Goodyear savetuje da, zbog pomenutih razloga, pneumatike zamenite kad dubina kanala padne ispod 3 milimetra.