Blog
24.04.2019.

Zašto treba imati letnji pneumatik?

Od 1. aprila u Srbiji nije obavezna upotreba zimskih pneumatika. To je vreme kada većina vozača počinje da menja zimske pneumatike letnjim, ali neki se odlučuju da cele godine voze sa zimskim pneumaticima.

Bez obzira da li to rade zato što žele svoje prilično istrošene zimske pneumatike da unište do kraja ili smatraju da to mogu da urade jer ionako prelaze vrlo malo kilometara, važi samo jedno pravilo: upotreba zimskih pneumatika u letje doba nije adekvatna.

Zašto u letnje doba ne vozimo

sa zimskim pneumaticima?

Razlika u dužini zaustavnog puta izmedju zimskog i letnjeg pneumatika pri temperaturama izmedju 15 stepeni Celzijusa može biti do šest ili čak sedam metara u korist letnjeg pneumatika, dakle skoro petina zaustavnog puta savremenog automobila do 100 kilometara na sat do zaustavljanja, a to može biti odlučujuće u kritičnim situacijama.

 

Razlika u spoljašnoj konstrukciji

izmedju letnjeg i zimskog pneumatika!

Letnji pneumatik se već na prvi pogled razlikuju od zimskih po izgledu. Ako, na primer, uporedimo zimski i letnji pneumatik kompanije Goodyear, odmah ćemo zapaziti da zimski pneumatik osim naleganja ima i mnogobrojne lamele koje pomažu da se obezbedi bolje prianjanje na snegu i ledu.

Letnji pneumatik nije predvidjen za vožnju u takvim uslovima, zato na njemu nećete videti te lamele. Blokovi na površini naleganja kod letnjeg pneumatika su veći i čvršći. Takvim konceptom pneumatika povećava se površina kojom pneumatik dodiruje voznu podlogu, što obezbedjuje bolje prianjanje i kraći zaustavni put. Istovremeno se površina naleganja pneumatika u krivinama i pri kočenju manje savija, upravljivost automobila je mnogo bolja i osećaj pri upravljanju sigurniji, a prijanje je bolje. 

Prianjanje zimskog pneumatika na višim temperaturama može da postane  lošije (i zaustavni put duži), a istovremeno, ako se vozi u letnje doba, zimski pneumatik će se toliko istrošiti da više neće biti prikladan za sigurnu vožnju zimi.

Letnje pneumatike zamenite kad dubina profila padne ispod 3 milimetara!

izvor: GOODRIDE.