Blog
17.04.2019.

Starenje pneumatika

Continental AG potvrdjuje da adekvatno skladišteni i nekorišćeni pneumatici mogu da se prodaju kao novi do njihove pete godine.

U poslednje vreme se o starosti pneumatika dosta govori. Mišljenja stručnjaka, novinara i javnosti se često razlikuju. Želimo da vam predstavimo mišljenje kompanije Continental AG po ovom pitanju.

Do starenja pneumatika dolazi usled stalno prisutnih hemijskih i fizičkih procesa u njima. Medjutim, ovi procesi se u adekvatno skladištenim pneumaticima odvijaju veoma sporo. Kompanija Continental AG preporučuje da se pneumatici skladište kod stručnjaka ili da se čuvaju u adekvatnim uslovima. 

   

 KADA SU PNEUMATICI STARI?

Pneumatici za putnička vozila mogu da se koriste do 10 godina starosti ukoliko su poštovani preporučeni uslovi za njihovo skladištenje. 

KAKO SE ČUVAJU PNEUMATICI?

Ukoliko se pneumatici skladište u preporučenim uslovima ( u hladnom i suvom prostoru, zaštićenom od direktne sunčeve svetlosti, hemikalija i uticaja ozona), pneumatici će sačuvati svoje osobine tokom čitavog radnog veka.

KOJI JE DATUM PROIZVODNJE?

Na svakom pneumatiku je po pravilu naveden tzv. DOT. Zadnja četiri broja u oznaci DOT pomoći će vam da odredite tačan datum proizvodnje i starost pneumatika. Ako vidite, na primer 2518 - to znači da je pneumatik proizveden u 25. nedelji 2018 godine.

Izvor: www.continental-gume.rs