Blog
12.04.2019.

Ženeva 2019 - GOODRIDE

U znaku električne energije

Ženevski salon automobila je svake godine vrhunac automobilskog dogadjanja u Evropi. I ove godine je bilo puno novosti.


Volkswagen je posetioce salona privukao jednom od uspešnijih studija zadnjih godina, električnom reinkarnacijom legendarnog pustinjskog buggy-ja. Taj koncept u osnovi još uvek zadržava klasične zaobljenje linije prethodnika, ali ga je Volkswagen pripremio za iduće decenije namenio mu je električni pogonski sklop. Buggy je nesumnjivo bio jedan od najzanimljivih koncepta na salonu.

Audi je predstavio koncept sasvim novog sportskog terenca sa oznakom Q4 e-tron. Dug 4,59 metara, pod karoserijom skriva par elektromotora ukupne snage 225 kWh. Za njihov pogon pobrinuće se baterijski sklop izdrživosti od 82 kWh, što će biti dovoljno za doseg više od 450 kilometara . Za prvu ugradnju na ovom modelu Audi je izabrao pneumatike Goodyear Eagle Asymetric 3 SUV.

Jeep - Na izložbenom prostoru marke Jeep premijerno su predstavljeni modeli Renegade i Compass u varijanti sa priključno-hibridnim pogonom. Izdržljivost baterija omogućava približno  50 kilometara dosega sa vožnjom samo na električnu struju, a u takvom načinu Renegade i Compass mogu da postignu najveću brzinu od 130 km/h. Električnoj energiji pomaže novi turbo- benzinski agregat od 1,3 litara, radi veće ukuone snage. Oba modela imaju po 176 kWh.

Citroen je predstavio prva dva koncepta pripremljena povodom stogodišnjice svog postojanja. Ami One označava viziju budućnosti urbane mobilnosti. Vozilo je široko manje od metra i po, a postiže najveću brzinu ispod 45 km/h, zato je pogodnije za sisteme "car sharing" (najam automobila za vožnju po gradu) nego za privatnu upotrebu, a u nekim državama moći će se voziti bez vozačke dozvole za automobile. Dugi koncept je takozvani Spacetourer "The Citroenist", savremeno vozilo za prevoz više putnika. 

Škoda Kamiq je novi SUV, koji je zasnovan na platformi MQB, a dužinom od 4.241 milimetara pruža za Škodu prostranu unutrašnjost. U društvo Kamiqa, Škoda je u Ženevi postavila i koncept Vision iV, potpuno elektičnog vozila u obliku kupea sa pogonom na četiri točka, snagom od 225 kWh i dosegom od približno 500 kilometara. 

Kia je predstavila potpunu električnu varijantu omiljenog modela Soul koja će biti na raspolaganju u dva različita pogonska sklopa. Uz izdržljiviji sklop Soul će moći da ostvari najveću snagu od 150 kWh, a najveći doseg iznosiće 452 kilometara. Osnovna varijanta biće 50 kWh slabija i imaće manju bateriju, a doseg bi trebalo da iznosi najviše 277 kilometara. 

Izvor - Goodride, časopis za vozače.