Blog
27.10.2019.

KAKO ODABRATI GUME?

Izbor odgovarajućih guma za Vaše vozilo je veoma važna odluka od koje zavisi Vaša bezbednost i uživanje u vožnji. Postoji veliki broj faktora koji utiču na izbor i treba dobro razmisliti pre kupovine. Nadamo se da će Vam ovi saveti pomoći prilikom donošenja odluke o kupovini.


Kada zameniti gumu?

Po zakonima većine evropskih zemalja gume su istrošene kada preostali deo gazećeg sloja ima dubinu manju od 1,6mm kada su u pitanju letnje gume , odnosno kada je  dubina šare 3mm kod zimskih guma .

Koliko guma vam treba?

Samo jedna guma?

Ako je šara na Vašoj gumi malo istrošena, a pretrpela je takva oštećenja da ne može da se popravi, trebalo bi da je zamenite novom. Izaberite gumu istog proizvođača, istu šaru, dimenzije i brzinske indekse. Možda će to biti skuplje, ali nemojte na tome štedeti jer gume moraju biti iste.

Dve gume?

Ako su šare na dve gume malo istrošene, a Vi treba da zamenite druge dve zato što su oštećene ili istrošene, zamenite ih sličnim gumama. Poželjno je da gume budu iste, ali nije pogrešno da ih zamenite gumama drugog proizvođača istog tipa i dimenzija.

Sve četiri gume?

Ako imate sreće da su Vam se sve četiri gume jadnako istrošile zamenite sve četiri odjednom. Ako ste zadovoljni gumama koje ste koristili zamenite ih istim takvim novim gumama.

Koja je odgovarajuća dimenzija?

Najjednostavnije je kada se na vozilu nalaze gume iz prve ugradnje, tada je dovoljno videti oznaku dimenzije na gumi i kupiti iste takve.

Osnovna funkcija gume je da nosi težinu vozila. Kada birate gumu morate biti sigurni da će moći da izdrži opterećenje. Indeks opterećenja u oznaci gume će Vam to pokazati.

Maksimalnu brzinu koju guma može da izdrži pri dozvoljenom opterećenju pokazuje indeks brzine . Za vožnju po našim putevima sasvim je dovoljno imati gume sa brzinskim indeksom V jer nećete imati mogućnosti da vozite brže od 240 km/h. Ako idete u inostranstvo u zemlje koje imaju bolje puteve moraćete da se pridržavate uputstava proizvođača.

Ali ako ste kupili polovna kola ne možete biti sigurni da je prethodni vlasnik montirao odgovarajuću gumu. Pogledajte u priručnik koji ide uz automobil koja je prava dimenzija.

Letnja, zimska ili guma za sve sezone?

Želili bismo da Vam preporučimo ono što je za Vas najbolje, a u krajnjoj liniji i najisplativije – 4 letnje leti i 4 zimske zimi, ali stanje u novčanicima većine naših vozača je takvo da ne bi mogli izdržati ove troškove.

Razlike u klimatskim uslovima utiču na izbor guma. Gume moraju odgovarati najlošijim klimatskim uslovima u toku godine. Ako vozite letnje gume preko cele godine, performanse guma biće najlošije u najlošijim klimatskim uslovima, po snegu i ledu. Ako imate sreće da zima bude blaga možete proći sa letnjim gumama sa neistrošenom šarom. Mnogi zaboravljaju da se zimske gume ne stavljaju samo zbog snega i leda već zato što letnje gume gube svojstva kad temperatura padne ispod +7°C. U krajevima gde su zime blage, a temperatura retko pada ispod nule, gume za sve sezone (all-season) mogu biti dobar izbor.

Koliko kilometara prelazite?

Ako prelazite 5000 km godišnje, vozite po gradu i nikada niste vozili brže od 160 km/h standardne gume srednjeg ili nižeg kvaliteta biće verovatno sasvim dobar izbor.

Ako imate nameru da prodate auto sigurno Vam neće trebati skupa premium brand guma koja prelazi više od 100 000 km.

Performanse guma

Prema performansama gume se dele uglavnom na tri tipa:

  • Standardne - rade se u brzinskim indeksima S,T,(H) i prečnicima od 13"-15"
  • Gume visokih performansi (High performance – HP) - rade se u brzinskim indeksima H,V,(W) i prečnicima od 15"-17"
  • Gume ultra visokih performansi (Ultra high performance – UHP) - rade se u brzinskim indeksima W, Z i ZR i prečnicima od 16"-20"

Nivo kvaliteta guma

Ne treba mešati performanse i nivo kvaliteta. U okviru svakog od tri tipa guma postoje različiti nivoi kvaliteta od najnižeg do najvišeg kvaliteta..Brendovi koji se izdvajaju najvišim kvalitetom  (premium brandovi) su: Michelin, Bridgestone, Goodyear, Pirelli, Continental i Dunlop.

Gume srednjeg nivoa kvaliteta čine najširu grupu. Svaki premium brend ima u vlasništvu brend srednjeg kvaliteta . Npr : Continental- Barum

Vodeći proizvođači imaju u svom vlasništvu i brendove iz segmenta nižeg kvaliteta: Continental-Viking i u okviru guma srednje i niže klase postoje podele na višu i nižu srednju odnosno nižu klasu, ali jasne granice se ne mogu povući. Ako ne možete ni po čemu da ih razlikujete cena će vam pokazati gde pripadaju.

Rezultati testova

Rezultati testova koje sprovode auto magazini mogu biti odlučujući faktor za izbor gume. ADAC motorwelt je najpoznatiji i najčitaniji auto magazin na svetu. Poznat je po savesnosti i nezavisnosti programa za testiranje koji sprovodi tim profesionalaca. Testovi ostalih nemačkih magazina kao što su Auto Bild , Auto motor und sport , Test stiftung warentest itd. po objektivnosti ne zaostaju mnogo. Kada nekoliko magazina da najvišu ocenu nekoj gumi budite sigurni da nećete pogrešiti ako je izaberete za svoj automobil.

Pitajte vulkanizera

Videli ste koliko faktora utiče na izbor prave gume i da nije nimalo jednostavno izabrati. Saveti koje ste pročitali mogu Vam koristiti, ali ništa ne može zameniti savet iskusnog i dobronamernog vulkanizera u koga imate poverenje. Dobar vulkanizer je onaj koji će vam uvek biti na raspolaganju da vam da dobar savet.

Ne zaboravite: Pitajte Vašeg vulkanizera!